اولویتهای معاونت فرهنگی و اجتماعی
1ـ تقویت جایگاه حوزه فرهنگ و افزایش و جذب اعتبارات، توسعه فضاهای فرهنگی و رویکرد کارآفرینی فرهنگی
مطابق بررسیها و نتایج به دست آمده از جداول Tows مهمترین موضوع راهبردی که برای گذار از وضعیت موجود و رسیدن به وضعیت آتی میبایست به عنوان اولویت راهبردی به کار گرفته شود« تقویت جایگاه حوزه فرهنگ، افزایش اعتبارات بخش فرهنگی و اتخاذ رویکرد کارآفرینی در حوزه فرهنگ» است.
این راهبرد با توجه به وجود ضعفهایی همچون «تقسیم ناصحیح اعتبارات فرهنگی» و تهدیداتی مثل «عدم وجود فرهنگ کارآفرینی در دانشگاهها» اولویت پیدا کرده است که با اتخاذ این راهبرد به میزان زیادی از پیامدهای منفی چنین ضعفها و تهدیداتی احتراز میشود و در نتیجه موجب غنا بخشیدن به منابع مادی و آسودگی خاطر کارگزاران فرهنگی (معاونت) در برنامهریزیها و فعالیتهای فرهنگی میگردد.
2ـ استقرار نظام برنامهریزی، نظارت مستمر و ارزیابی
این راهبرد براساس ضعفهایی که در جدول Tows نمره بالایی را به خود اختصاص دادهاند ضرورت یافت. اهم این ضعفها که این راهبرد آنها را پوشش میدهد عبارتند از: «نبود سیستم ارزیابی و نظارت»، «ضعف نظام برنامهریزی و روشهای مدیریتی نوین»، «نبود نظام تشویق و تنبیه».
با اتخاذ این راهبرد فعالیتهای فرهنگی هدفمند گردیده و در نتیجه تأثیرگذاری بالاتری را خواهند داشت.
3ـ طراحی و توسعه دورههای آموزشی و فرایندهای مرتبط با تقویت فرهنگی جامعه هدف در بخش آموزش عالی
این راهبرد که با هدف توانمندسازی نیروی انسانی در حوزه فرهنگ اتخاذ گردیده است، ضعفهایی همچون «کمبود نیروی انسانی»، «روزمرگی فعالیتهای فرهنگی» را کاهش داده و موجب استفاده بهینه از قوتهایی همچون «وجود انگیزه و علاقهمندی کارگزاران فرهنگی» و فرصتهایی همچون «تأثیرگذاری عمیق فرهنگ بر سایر ابعاد زندگی» میشود که در جدول Tows نمره بالایی از اهمیت را به خود اختصاص دادهاند.
4ـ مشارکت فعال و مؤثر بخش فرهنگ در حوزههای مجازی
این راهبرد که بر استفاده از فضای مجازی در فعالیتهای فرهنگی تأکید دارد موجب احتراز از ضعفهایی چون «عدم تعامل سازمانها با رسانهها»، «ضعف در استفاده مناسب از فضاهای مجازی و شبکههای ارتباطی نوین» و تهدیداتی چون «تهاجم فرهنگی رسانهها و غلبه فضاهای مجازی فرهنگی» میگردد. علاوه بر این به دلیل برخورداری از «تنوع فعالیتها و ابزار کار فرهنگی» یا «علاقهمندی و شناخت دانشجویان فعال فرهنگی به حوزههای مجازی» به میزان زیادی میتواند تأثیرگذار باشد.
5ـ اهتمام به اسلامی شدن دانشگاهها (با تأکید بر تقویت بینش، فرهنگ و رفتار اسلامیـ انقلابی)
براساس مطالعات صورت گرفته تهدیدهایی متوجه سازمان بوده که از مهمترین آنها «تضعیف ارزشهای اسلامی و مبانی اخلاقی در سطوح جامعه»، «کمبود تولیدات فرهنگی متناسب با نظام ارزشی» است. به منظور احتراز از این تهدیدات و حفظ هویت ایرانیـ اسلامی و تقویت ارزشهای اخلاقی و باورهای دینی راهبرد «اهتمام به اسلامی شدن دانشگاهها» جز اولویتهای این معاونت ملحوظ گردید.
6ـ برنامهریزی، ساماندهی و هدایت اوقات فراغت دانشگاهیان متناسب با نیازها و مقتضیات روز
این راهبرد جهت برنامهریزی و پر کردن «اوقات فراغت دانشجویان» که فرصت بزرگی برای سازمان به شمار میآید در نظر گرفته شده است. با این راهبرد، «مقابله با تهاجم فرهنگی» که براساس جدول Tows از تهدیدات جدی به شمار میآید نیز میتوان احتراز کرد.
7ـ تقویت همکاری نظاممند و هدفدار با سازمانها و نهادهای فرهنگی داخل و خارج از کشور
این راهبرد که با هدف کاهش هزینهها و افزایش کارایی و تسریع در روند اجرای برنامهها اتخاذ شده است، موجب میشود تا از فرصتهایی چون «وجود نهادهای فعال همسو در داخل و خارج»، «وجود تعامل و ارتباط منطقهای و بینالمللی» به شکل بهینه استفاده کرد و از تهدیداتی چون «عدم وجود سیاستگذاری و برنامهریزی بین داستگاهی» به شکل مؤثری احتراز نمود.
8ـ اصلاح و تقویت ساختار، ساماندهی نظام اداری و تشکیل معاونت مستقل فرهنگی در دانشگاهها
این راهبرد که با هدف تقویت حوزه مدیریت فرهنگی دانشگاه ها و افزایش انظباط کاری در فعالیت های فرهنگی در نظر گرفته شده است موجب بالا رفتن بهره وری و تسهیل در اجرای برنامه ها می گردد.
9ـ زمینهسازی، توسعه و ساماندهی فعالیتهای جمعی دانشگاهیان
توجه به ضعفهایی چون «فقدان احساس تعهد به برنامههای مدون سازمان» و «فقدان تعامل مثبت بین مدیران و کارشناسان» در کنار نقاط قوتهایی چون «روحیه مشورتپذیری مدیران»، «مشارکت دانشجویان در حوزه فرهنگی» و در اختیار داشتن فرصتهایی چون «نیروی انسانی جوان و پویا» موجب گردید برای احتراز این ضعفها و بهرهگیری بهینه از نقاط قوتها و فرصتهای آمده در جدول Tows راهبرد «زمینهسازی، توسعه و ساماندهی فعالیتهای جمعی دانشگاهیان» به عنوان اولویت دوم در نظر گرفته شد.
10ـ طراحی و انجام پژوهشها و مطالعات متناسب با نیازها در برنامهریزیها و فعالیتهای فرهنگی
وجود ضعفهایی مثل «ضعف ارتباطی حوزه فرهنگ با پژوهش و پژوهشگران» یا تهدیدهایی چون «وجود مسائل و آسیبهای مختلف فرهنگی و اجتماعی جامعه» که نمره بالایی از اهمیت را در جدول Tows به خود اختصاص دادهاند موجب شد تا راهبرد «طراحی و انجام پژوهشها و مطالعات متناسب با نیازها در برنامهریزیهای فرهنگی» اتخاذ گردد.
علاوه بر این راهبرد فوق موجب بهرهگیری بهینه از فرصتهایی چون «در اختیار داشتن صاحبنظران متخصص در حوزه فرهنگی» میشود.
11ـ توسعه حضور و مشارکت فرهنگی بانوان مبتنی بر الگوی ارزشی زن مسلمان
توجه ویژه به نقش بانوان به دلیل وجود ضعفهای همچون «ضعف در ارائه و انسجام الگوی ارزشی مشارکت بانوان در دانشگاهها» و تهدیداتی مثل «وجود دیدگاههای متعدد و پراکنده در مورد مشارکت بانوان» میباشد که راهبرد فوقالذکر به میزان زیادی از پیامدهای منفی آن جلوگیری مینماید.